Dom in vrt

Kako ohraniti čudovit videz lesa?

Barvanje lesa
Avtor: Draz.si

Les je topel, naraven in prijeten. Prav zato so naši domovi polni lesenega pohištva, v določenih primerih pa seveda tudi v celoti izdelani iz tega naravnega materiala. Prednosti lesa je ogromno, saj sta poleg estetike v ospredju tudi enostavna obdelava in raznovrstnost uporabe.

Da pa bi čim dlje uživali v lepoti, ki jo les ponuja, moramo zanj poskrbeti. Na srečo obstajajo različne barve, laki in premazi, ki podaljšujejo življenjsko dobo lesa in s tem tudi pohištva, tal, brunarice ali pa kar hiše. Les, ki ga je potrebno vzdrževati, se nahaja tudi v oknih in vratih.

Ohranite les lep z barvami

Pri vzdrževanju in ohranjanju lesa so v veliko pomoč ustrezne barve za les. Seveda je najprej potrebno izbrati barvo, namenjeno za določeno površino, ki jo želite prebarvati. Gre za pohištvo, notranjost hiše ali morda zunanji del in lesene obloge?

Premaz za les - NORDICA EKO / MAT

Premaz za les – NORDICA EKO in NORDICA MATT (Barvajmo.si)

Danes je na trgovskih policah z barvami za les moč zaslediti tudi takšne, ki so primerne za barvanje tako kovin kot lesa. Dober primer kvalitete na tem področju je zagotovo TEKNOS s svojo linijo izdelkov. Najprej pa je potrebno nekaj pozornosti nameniti tudi temeljni obdelavi.

Kaj pa zunanje površine?

V primeru barvanja zunanjosti lesene hiše je treba vzeti v obzir več reči. Ujemanje z okoliškimi stavbami, prostorski predpisi in podobno. Vsekakor pa naj bo izbor barve odvisen tudi od trenutne barvne podlage, saj si želite doseči maksimalno pokritost.

Prav zato je priporočljivo s testnim vzorcem pobarvati nekaj različnih mest in oceniti, ali je rezultat takšen, kakršnega si želite za celotno hišo. Čeprav ste si morda zamislili nek določen odtenek, pa se je treba zavedati tudi dejstva, da je določena barva na bolj hrapavi površini videti nekoliko temnejša kot na gladki.

Videz lesa ohranjamo tudi s premazi

Zaščita lesa je odvisna od tega, ali gre za lesena tla, stene, pohištvo oziroma kakšno drugo leseno površino. Pred nakupom se je najbolje posvetovati s prodajalcem, dejstvo pa je, da posebni laki in premazi podaljšujejo življenjsko dobo lesa in ga hkrati ohranjajo lepega.

Pred zaščito lesa ga je treba dobro očistiti vseh nečistoč, po potrebi odstraniti stare nanose barv in lakov ter ga pripraviti na barvanje. Tudi pri vzdrževanju tal moramo le-ta skrbno očistiti prahu, nakar se nanese en ali dva sloja laka. Za tovrstno delo si vzemite čas in ne hitite. Nanašajte tanke sloje in to storite tolikokrat, kot je svetovano oziroma dokler ne dosežete želenega učinka.

Ne dovolite, da les izgubi prvotno lepoto. Priskrbite si kakovostne lake, premaze in barve ter poskrbite, da bodo lesene površine v vašem domu še dolgo čudovite.

O nas

Draz.si

Vsak dan je priložnost za pridobitev novega znanja. Na spletnem portalu Draz.si objavljamo poučne, zabavne, informativne in vedno aktualne prispevke.