Dom in vrt

Kako kivi vzgojiti kar doma?

Kako vzgojiti kivi
Avtor: Draz.si

Kivi je izjemno priljubljen in okusen sadež, po poreklu iz Kitajske. Gre za plod, ki raste na tako imenovani trti kulturne skupine Aktindije. Kivi je izjemno bogat z vitaminom C, vsebuje pa tudi vitamina A in E. Olupek sadeža je zelo dober antioksidant.

Nekoč se je morda zdelo vzgajanje kivija v naših krajih nenavadno, a ga danes videvamo praktično vsepovsod. Večinoma kivi gojijo lastniki hiš, ki imajo na dvorišču dovolj prostora za trto. Nemalokrat s kivijevo trto obdajo zunanjo garažo ali pergolo.

In kako gojiti kivi kar doma?

Kivi gojimo na podoben način kot trto. Zanimivost pri gojenju kivija je, da moramo paziti na to, da posadimo tako ženske kot moške rastline v razmerju 5:1. Za opraševanje poskrbijo čebele in tako zagotovijo, da se bomo lahko kasneje veselili tega sočnega sadeža.

Kivi je navadno vzgojen v lončkih in ga lahko sadimo skozi celo leto, pri čemer ga v prvem letu po potrebi občasno zalijemo. Pred sajenjem kivija rastlino za približno 3 ure namočimo v vodo. Kivi sadimo v izkopane jame premera 40 centimetrov in 35 centimetrov globine. Zemlji je priporočljivo dodati humus ali kompost. Ob sajenju kivija sadiko obrežemo na dva do tri očesa, saj s tem vzpodbudimo rast močnega poganjka v prvem letu.


Še ena zanimivost kivija je, da potrebuje kar 3 leta, da razvije koreninski sistem, ki bo ustrezno nahranil rastlino do stopnje, ko bo ta lahko obrodila. Na prve plodove je navadno potrebno čakati kar pravljičnih 7 let, včasih tudi več. V prvem letu po sajenju poganjek zraste od dva do tri metre.

Na kaj je treba biti pozoren pri gojenju kivija?

Rastlina mora biti pravilno gnojena in obrezana na način, da lahko nove poganjke pravilno usmerimo. Kivi je klimatsko zahtevna rastlina. Ne ustreza ji močno pripekanje sonca kot tudi ne pozeba in temperature pod -20 stopinj. Poskrbimo za primerno zastirko iz lubja ali žaganja iglavcev.

Kdaj obiramo kivi?

Plodovi kivija nas bodo razveselili oktobra ali novembra. Paziti moramo le, da plodov ne puščamo predolgo na prenizkih temperaturah. Tako pobran kivi pa seveda še ni primeren za uživanje. Kivi mora dozoreti v kleti ali hladilniku.

Kivi - sadež

Plodove kivija obiramo oktobra ali novembra.

Za pospešitev zorenja lahko kivijem odstranimo dlačice in jih položimo k zrelim jabolkom.

Uporaba kivija

Ta vitaminsko bogat sadež lahko uživamo celo z olupkom vred, kar pa večini ni preveč po godu. Načeloma sadež olupimo in ga zaužijemo skupaj s semeni. Lahko ga tudi razrežemo na dve polovici in sladko meso izdolbemo z žlico. Izredno dobro se poda tudi raznim smutijem in zajtrku s kosmiči.

Kivi lahko na hladnem skladiščimo več mesecev, je pa pri tem potrebno paziti, da se ne shranjuje skupaj z jabolki, saj v tem primeru prehitro zori.

O nas

Draz.si

Vsak dan je priložnost za pridobitev novega znanja. Na spletnem portalu Draz.si objavljamo poučne, zabavne, informativne in vedno aktualne prispevke.