Dom in vrt

4 načini za varčevanje z elektriko

Varčevanje z elektriko
Avtor: Draz.si

Položnica za porabo električne energije je kos papirja, ki se mu enostavno ne moremo izogniti. Gre za strošek, ki nas bo vedno spremljal in odpiranje kuverte začinil z nekaj grenkobe v ustih ob pričakovanju številk, ki jih prinaša. In prav te številke lahko postanejo precej drugačne, če “se vzamemo v roke”.

Prihranek pri porabi električne energije lahko kar precej popravi naš mesečni proračun za gospodinjstvo. Vas zanima, kako? V nadaljevanju članka preverite 4 načine za varčevanje elektrike in pričnite varčevati še danes!

1. Varčni električni aparati in naprave

Prvi korak pri varčevanju električne energije je zagotovo optimizacija električnih naprav, ki jih imate v stanovanju ali hiši. Zamenjajte stare sijalke (žarnice) za novejše in varčnejše. Morda boste težko verjeli, a stare žarnice porabijo kar do 80 % več električne energije kot novejše. Pri starih žarnicah gre le okrog 20 % energije v svetilnost, ostalo pa se pretvori v toploto.

Ne likajte perila sproti, kadar ga potrebujete. Likalnik največ električne energije porabi pri začetnem segrevanju, zato je priporočljivo, da se likanja lotite na način »vse naenkrat«. Če za segrevanje vode uporabljate električni grelnik, tega vklopite takrat, ko boste toplo vodo potrebovali. Če bo prižgan ves dan, bo zaman trošil elektriko za ogrevanje vode, ki je ne mislite porabiti. Zamenjajte stare hladilnike, skrinje in štedilnike z novimi in varčnejšimi.

2. Prihranek električne energije v kuhinji

Pri kuhanju uporabljajte pokrovke za posodo. Te bodo v posodi zadržale precej več toplote, zato boste za kuhanje porabili manj električne energije za segrevanje. Ne stojte pri odprtem hladilniku z vprašajem nad glavo. Dlje so vrata hladilnika odprta, več energije bo hladilnik potreboval, da bo vzdrževal zahtevano temperaturo.

Redno čistite led v hladilniku, saj je ta dober izolator, zato hladilnik potrebuje precej več energije, da ustvari želene pogoje za shranjevanje živil. Ne kuhajte po nepotrebnem s polnim loncem vode. Več vode pomeni več energije za segrevanje, pa tudi voda je preveč dragocena, da bi jo trošili po nepotrebnem.

3. Ugašajte električne naprave

Če potrebujete računalnik za dobre pol ure, ni nobene potrebe, da bi bil priključen ves dan. Električno energijo takrat trošita tako računalnik kot računalniški zaslon, vse skupaj pa se pretvarja v toploto.

Električne naprave

Električne naprave ugašajte, če jih ne potrebujete.

Podobno velja tudi za televizijo. Če berete revijo ali pa se ukvarjate s čim drugim, verjetno ni potrebe, da bi v ozadju bila prižgana še televizija. Veliko ljudi ima prav tako navado prižgati vse luči v hiši. Ugašajte luči v prostorih, kjer jih ne potrebujete.

4. Privarčujte pri ogrevanju

Eden od glavnih vzrokov za nezadovoljstvo nad številkami na položnici je tudi ogrevanje bivalnih prostorov. Ne pretiravajte z ogrevanjem le zato, da bi lahko po stanovanju hodili bosi in v kratkih rokavih. Pozimi si raje nadenite kakšen pulover in že s tem močno prihranite pri porabi energije.

Nekvalitetna ali stara okna in vrata prepuščajo dragoceno toploto. Z zamenjavo oken in vrat se strošek za ogrevanje hitro zmanjša. Če stanovanje dogrevate z električnim radiatorjem, izberite čim bolj varčnega s termostatom in razpihovalnikom toplote v prostor.

O nas

Draz.si

Vsak dan je priložnost za pridobitev novega znanja. Na spletnem portalu Draz.si objavljamo poučne, zabavne, informativne in vedno aktualne prispevke.