Zanimivo

Čevlji za jesen in zimo

Jesenska obutev
Avtor: Draz.si

S spremembo letnega časa se spremeni marsikaj. Visoke temperature zamenjajo nekoliko nižje in jesen je vsekakor čas, ko moramo pomisliti na toplejšo obutev. Obutev za jesen in zimo mora biti predvsem kvalitetna. Žal kvaliteta zahteva svojo ceno, a verjemite, ne bo vam žal.

Poceni par čevelj, ki mu odstopi podplat po enem mesecu uporabe, ali pa takšen, ki premoči že ob prvem dežju, ni vreden niti tistega, kar boste zanj plačali, kaj šele vseh živcev in mokrih nog. Bodite pozorni na uporabljene materiale in kvaliteto izdelave.

Materiali in oblikovanje

Kvalitetni čevlji so izdelani iz preizkušenih naravnih materialov. Ogromno pozornosti se pri izdelavi nameni tudi sami ergonomiji. Če se želimo v čevljih dobro počutiti, morajo biti ti pravilno oblikovani. Zelo pomembno je, da čevelj ponuja stabilnost pri hoji in ne utesnjuje noge, kar povzroča boleče otiščance in druge morebitne deformacije noge.

Čevlji za jesen pa morajo biti še prav posebej odporni na vlago. Nikakor si ne bi želeli dežja in luž nositi s seboj na vsakem koraku. Tudi podplatu je potrebno nameniti precej pozornosti. Na jesenskem čevlju si boste želeli imeti ravno prav debel podplat iz gume, ki bo preprečeval zdrse na spolzkih tleh ali gozdnemu listju.

Kvalitetni čevlji

Dober jesenski čevelj mora biti nujno odporen na vlago.

Kadar ne boste prepričani o sami kvaliteti čevlja, vam bo na pomoč priskočil tudi nos. Čevlji nizke kvalitete imajo namreč neprijeten vonj po umetnih materialih.

Izbira čevlja glede na uporabo

Čeprav bi vsi radi v istem čevlju udobje, kvaliteto in modni pridih, pa to vedno ne gre z roko v roki. Če ste aktivni tudi v jeseni in radi hodite v hribe, potem veste, da potrebujete posebne čevlje, ki vam bodo zagotavljali tako varnost kot udobje. Oprijem okoli gležnja, ki preprečuje nadležne zvine, ter kvaliteten podplat, ki bo lahek in bo preprečeval zdrse.

Da je čevelj dobro izoliran, tako toplotno kot proti vlagi, je vsekakor jasno. Čevlje za vsakodnevno uporabo boste izbrali ločeno, a tudi v tem primeru veliko pozornosti namenili kvaliteti izdelave, nepremočljivosti in udobnemu dizajnu. Ker boste želeli biti tudi modni, prej dobro razmislite, kakšna oblačila največkrat nosite, in izberite model čevlja v barvi, ki se bo prilegal vašemu stilu.

Zapomnite si, da vam nikoli ne bo žal odšteti nekaj več denarja za boljše čevlje, ki bodo zdržali dlje, nudili vašim nogam boljšo oporo in okolje, v katerem navadno prebijejo tretjino celotnega dneva. Pri nakupu zato bodite vedno pozorni na material, ergonomijo in podplat.

Še en nasvet: šivani čevlji so precej trpežnejši od lepljenih. Včasih na lepljene čevlje ulijejo videz šivanja, kar pa nikakor ne bo nadomestilo kvalitetnega šiva.

O nas

Draz.si

Vsak dan je priložnost za pridobitev novega znanja. Na spletnem portalu Draz.si objavljamo poučne, zabavne, informativne in vedno aktualne prispevke.