Šport in prosti čas

Kako prosti čas preživeti kakovostno?

Preživljanje prostega časa
Avtor: Draz.si

Morda se bo komu zdelo nepotrebno na takšen način razmišljati o prostem času, a žal je v teh časih ta precej redek in slabo izkoriščen. Na pleča si nalagamo ogromno dela in obveznosti, ko smo prosti pa kar malce utonemo sami vase. Kvalitetno preživljanje prostega časa je zato še toliko bolj pomembno – tako za um kot za telo.

Vsi se zavedamo, da nam gibanje koristi, ampak ko pridemo utrujeni iz službe, na gibanje niti pomisliti več nočemo. Že kratek tek ali sprehod pa lahko močno popravita stanje našega duha. Toda kako doseči stopnjo volje, da se bomo raje odločili za aktivnosti kot poležavanje?

1. Načrtovanje prostega časa

Ker navadno veste, koliko časa vam bo vzelo redno delo in drugi obvezni opravki, boste lahko določili termine, ki jim boste rekli prosti čas. Ne razumite napak, tudi s poležavanjem tu in tam ni čisto nič narobe. Vseeno pa boste po kratkem teku ali sprehodu zagotovo boljšega počutja in z večjo mero energije vstopili v nadaljevanje dneva.

Sprehod v gozdu

Odpravite se na sprehod po gozdu in se nadihajte svežega zraka.

Načrtovanje prostega časa lahko pomeni tudi zabavne aktivnosti z družino ali zgolj druženje s prijatelji. Radi berete, a se vam zdi, da nikakor ne utegnete? Organizirajte svoj prosti čas tako, da boste imeli vsak teden na razpolago »bralne urice«. Nobene potrebe ni, da mislite zgolj na telesne aktivnosti. Morda je teh dovolj že na delovnem mestu in resnično potrebujete relaksacijo še za glavo.

2. Motivacija

Da bi sploh pričeli z organiziranjem svojega prostega časa, boste potrebovali motivacijo. In kaj je večja motivacija kot to, da se začnete zavedati, kako dobro vam bo delo kvalitetno preživljanje prostega časa. Imate družino? Združite sprehod z ogledom živalskega vrta. Domov boste prinesli veliko lepih občutkov in fotografij, ki vas bodo zlahka motivirale prihodnjič, ko se boste odločali glede preživljanja prostega časa.

Opice v živalskem vrtu

Obiščite živalski vrt, nad katerim bodo vaši otroci še kako navdušeni.

Pojdite s prijatelji na tenis, bowling ali bilijard. Uživali boste v sproščenem vzdušju, vmes pa malce tekmovali. Motivacije za naslednji obračun vam vsekakor ne bo manjkalo. Za tek ali sprehod se motivirajte iz prejšnjih izkušenj. Samo spomnite se, kako dobro ste se počutili po teku nazadnje, ko ste prišli domov in si po prhi nadeli sveža oblačila. Tista energija, volja, zmagoslavno počutje …

3. Izberite čas za počitek

Tako kot rekreacija je za vsakega izmed nas izredno pomemben tudi počitek. Dovolite svojemu telesu in glavi, da čez noč ujameta svojih 7-8 ur spanca. Tudi čez dan ne bo nič narobe, če se boste iztrgali iz primeža sveta okoli vas in si privoščili pol ure dremanja v priljubljenem naslonjaču ali na kavču.

Zavedajte se, da se življenje odvija vse hitreje, zato prosti čas izkoristite kar se da kakovostno. Najbolje v bližini ljudi, ki vam pomenijo največ.

O nas

Draz.si

Vsak dan je priložnost za pridobitev novega znanja. Na spletnem portalu Draz.si objavljamo poučne, zabavne, informativne in vedno aktualne prispevke.