Lepota in zdravje

5 zdravstvenih težav verižnih kadilcev

Verižni kadilci
Draz.si
Avtor: Draz.si

Splošno znano dejstvo je, da je kajenje škodljivo. Čeprav nekaterim ta mamljiva razvada neznansko prija, pa mora biti vsem jasno, da gre za izredno nevarno in škodljivo razvado. Zaradi bolezni, povezanih s kajenjem, v Sloveniji vsak dan umre 10 oseb!

Mišljenje, da kajenje vpliva zgolj na pljuča in razvoj pljučnih bolezni, je povsem zgrešeno. Kajenje vpliva na vrsto bolezni, ki lahko na koncu pogubno vplivajo na življenje kadilca. V nadaljevanju boste izvedeli, katere so glavne zdravstvene težave, s katerimi se soočajo verižni kadilci.

1. Bolezni srca in ožilja

Tovrstne bolezni so ene najpogostejših v modernem svetu tako po razvejanosti kot tudi vzroku umrljivosti. Verižni kadilci imajo kar dvakrat več možnosti, da bodo umrli zaradi kapi kot nekadilci. Bolezenska stanja, povzročena s kajenjem, so vsekakor tista, ki bi se jih dalo najprej odpraviti.

Za kadilca ni nikoli prepozno, da neha kaditi. Je pa nekako ugotovljeno, da je najbolje, če to stori še pred svojm štiridesetim letom.

2. Kajenje in rak

Povezave med cigareti in rakom so neizpodbitno dokazane, a navkljub temu še vedno kar četrtina vseh odraslih redno kadi. Cigaretni dim, ki ga kadilec potegne v pljuča, poleg nikotina, zaradi katerega nastaja zasvojenost s cigareti, v svoje telo vnese še okrog 7.000 kemičnih in potencialno rakotvornih snovi.

Kajenje

Kar četrtina vseh odraslih je rednih kadilcev.

Cigaretni dim je krivec za več vrst rakov, kot so: rak žrela, požiralnika, pljuč, želodca, črevesja, ledvic itd. Precej je odvisno tudi od genetske dovzetnosti za te bolezni, a dejstvo je, da strupene snovi v cigaretnem dimu še dodatno povečajo možnost za nastanek in razvoj bolezni.

3. Vpliv kajenja na staranje in socialno življenje

Verižni kadilci so videti starejši od svojih nekadilskih vrstnikov. Cigaretni dim namreč povzroča hitrejše staranje kože. Ta je precej tanjša, suha in nagubana kot tista pri nekadilcih. Zobje so navadno močno obarvani, kar velja tudi za prste in nohte na roki, s katero oseba drži cigareto.

Enako slab vpliv pa ima kajenje tudi na socialno plat življenja. Kadilce obkroža precej neprijeten vonj, ki je posledica dima v laseh, na koži in na oblačilih.

4. Kronično obstruktivne pljučne bolezni (KOPB)

KOPB, kot skrajšano imenujemo to kronično pljučno bolezen, je bolezen, za katero je skorajda v vseh primerih krivo kajenje. Gre za bolezen kratke sape in globokega kašlja. Če je bolezen v začetku spregledana, lahko privede do nepovratnega stanja, ko mora bolnik za dihanje uporabljati aparat, ki mu dovaja kisik. Edina rešitev pred to boleznijo je brezpogojna opustitev kajenja.

5. Težave s prebavili

Kadilci imajo tudi pogostejše težave s prebavili kot nekadilci. Cigaretni dim oziroma škodljive snovi, ki jih ta vnaša v telo, pri kadilcu poškodujejo sluznico želodca, kar povzroča kar eno četrtino vseh ran na želodcu. Zaradi zatekanja želodčne kisline v požiralnik je pogost tudi gastritis.

Opustitev kajenja je tako najboljše zaščitno sredstvo pred nastankom različnih bolezni. Kljub temu, da je slišati enostavno, pa temu ni tako. Potrebno je ogromno volje in podpore bližnjih ali pa celo terapevt, ki pomaga pri opustitvi te tako škodljive razvade. A rezultat bo vsekakor boljše, daljše in bolj kvalitetno življenje. Seveda pa tudi prihranek na osebnem računu ne bo zanemarljiv.

O nas

Draz.si

Draz.si

Vsak dan je priložnost za pridobitev novega znanja. Na spletnem portalu Draz.si objavljamo poučne, zabavne, informativne in vedno aktualne prispevke.

Oddaj komentar