Lepota in zdravje

4 načini za pospešitev prebave

Pospešitev prebave
Avtor: Draz.si

Zaprtje črevesja in slaba prebava sta neredek pojav, s katerim ste se najverjetneje že kdaj spopadali. Tipični spremljevalci so napenjanje, zbadanje v trebuhu, zvijanje in zaprtost. Najpogostejši vzroki za to težavo so uživanje premalo hrane z vlakninami, premalo gibanja ali predolgo ležanje, pitje premalo tekočin, preobremenjenost in stres, zavestno zadrževanje blata, spremembe v okolju, potovanja in uživanje zdravil.

Ignoriranje prebavnih težav lahko vodi do resnejših zapletov oziroma razvoja težkih bolezni. K reševanju najbolj pripomore zdrav način življenja; uživanje živil, ki so bogata z vlakninami, ter uživanje vode ali mineralne vode z magnezijem. Za urejen ritem prebave si lahko v veliki meri pomagate tudi z naravnimi zdravili in redno aktivnostjo.

1. Laneno seme so odlična alternativa odvajalom

Na zaprtje črevesja ugodno vpliva uživanje lanenih semen. So odlično odvajalo, ker vsebujejo ogromno vlaknin. Doma si pripravite čaj iz lanenih semen in ga uživajte po potrebi, dokler ne zaznate izboljšanje stanja.

Laneno seme

V 1/2 litra vode vmešajte 1 žlico lanenih semen. Mešanico zavrite in jo odstavite s štedilnika. Preden lanena semena v vodi zaužijete, počakajte še nekaj minut.

Odlična kombinacija za reševanje zaprtja so lanena semena, ananas in janež. V 3/4 litra vode dodajte 1 žlico lanenih semen, na drobno nasekljano rezino ananasa in 2 žlici janeža. Ko voda zavre, mešanico odstranite s štedilnika. Počakajte 10 minut, nato mešanico precedite ter jo zaužijte.

2. Gorčično seme za zdravo in očiščeno črevesje

V listih gorčice so prisotni karotenoidi, rudnine z vonjem po žveplu, in vitamin C. Hlapna olja nastajajo z encimskim razkrojem glukozinolatov, ki so prisotni v celi rastlini. Olja so zelo močna, v aktivnem stanju bi rastlino uničila. Šele ko v rastlino zagrizemo ali jo nasekljamo, se olja sprožijo.

Gorčično seme

Posebej med kuhanjem se pri nekaterih vrstah med predelavo izločajo tudi strupene snovi. Pomembno je, da liste dobro ter počasi zgrizete oziroma jih narežete in nekaj časa pustite v namazu, solati, marinadi, da se encimi sprožijo. Ti zelo ugodno vplivajo na čiščenje črevesja.

3. Alga klorela nežno pospešuje zdravo prebavo

Klorela je znana po ogromni količini klorofila, po katerem je dobila tudi ime. Klorofil ugodno vpliva na pomlajevanje krvi ter čiščenje črevesja in drugih izločal.

Klorela

Klorela nežno pospešuje zdravo prebavo ter krepi zdravje prebavnega trakta v celoti. Pri začetnem uživanju jo je treba počasi povečevati. Telo se bo tako bolje prilagodilo na njene močne učinke, ki učinkujejo zlasti na prebavo in črevesje.

4. Indijski trpotec za redno in lažje odvajanje blata

Na zaprtje črevesja ugodno vplivajo lupine indijskega trpotca, saj so ena od najučinkovitejših sredstev za lajšanje prebavnih težav. Dobro očistijo črevesje in so odlične tudi za hujšanje.

Indijski trpotec - lupine

Lupine vsebujejo kar 70 % vlaknin, ki so v vodi topne. Zato v črevesju nabreknejo ter tvorijo sluz, želatinasto snov. Ta zaradi svojega volumna na nežen način čisti črevesne stene, s čimer blagodejno vpliva na presnovo in prebavo.

Še nekaj koristnih nasvetov za zaprtje

Če imate težave z zaprtjem in slabo prebavo, vam svetujemo tudi naslednje:

  • Pijte napitke z magnezijevo soljo.
  • Skrbite za redno telesno aktivnost.
  • Masirajte si trebuh v smeri urinega kazalca.
  • Ne uporabljajte odvajal, če se pred tem niste posvetovali z zdravnikom.

Zdravnika nujno obiščite, če se pri odvajanju blata pojavijo sledovi krvavitve, če pride do akutnega zaprtja ali če so težave z zaprtjem dolgotrajne.

O nas

Draz.si

Vsak dan je priložnost za pridobitev novega znanja. Na spletnem portalu Draz.si objavljamo poučne, zabavne, informativne in vedno aktualne prispevke.