Lepota in zdravje

Ali pijete dovolj vode?

Kozarec vode
Avtor: Draz.si

Znano je, da je voda vir življenja, saj brez nje enostavno ne bi preživeli. Človeško telo je v dveh tretjinah sestavljeno iz vode in že nekaj procentov primanjkljaja človeku povzroči hude težave. Pomanjkanje vode vodi v dehidracijo, ekstremno pomanjkanje pa v nedelovanje notranjih organov in v najslabšem primeru celo smrt. Izjemno pomembno torej je, da vsak dan zaužijemo zadostno količino tekočine.

Koliko vode na dan moram popiti?

Splošno sprejeto dejstvo je, da naj bi odrasla oseba spila med 2 in 3 litri vode na dan. Bolj aktivne osebe in športniki pa seveda še precej več, saj vodo skozi znoj izločajo iz telesa. Če menite, da nikakor ne morete spiti toliko tekočine v enem dnevu, potem niste edini.

Pitje vode

Odrasla oseba naj bi na dan spila od 2 do 3 litre vode.

A zavedajte se, da določen delež vode v telo vnesete tudi s hrano (juha, zelenjava, sadje, …). V solati kristalki je denimo preko 95 % vode, v kumarah celo več. Paradižnik, paprika, cvetača, zelena … vse naštete vrste zelenjave je imajo preko 90 %. Na ta način naj bi človek nevede dnevno zaužil slab liter vode. Ni slabo, kajne?

Kako spiti dovolj vode?

Kot rečeno, niste edini, če menite, da nikakor ne morete spiti toliko tekočine. Dejstvo pa je, da jo potrebujete, saj je ključnega pomena za vaše zdravje. Navadite se zjutraj spiti kozarec vode na tešče, ko vstanete. Ko sedete h kavi, spijte še en kozarec (po možnosti 3 dcl). Tudi v kavi in čaju je seveda voda. Bistveno je, da v svoj dnevni ritem vpeljete kozarec vode. Ta naj se v čim večji meri pojavlja pred vami. Saj veste, kako je. Če ne vidiš kozarca, ne pomisliš na vodo.

Razen v primeru, ko nas na to opozori telo. Ampak takrat je že nekoliko pozno. Med malico pojejte jabolko ali kakšno drugo sadje. Pri kosilu imejte vedno kozarec z vodo. Znano je, da pitje vode pred in med kosilom pomaga pri izgubi prekomerne teže in proti prenajedanju, saj zapolni del lačnega želodca. Če popoldne sedete pred televizijo, predse postavite kozarec vode. Če ga boste videli, boste pili.

Simptomi pomanjkanja vode v telesu

Na to, da je v vašem telesu premalo vode, vas bo v nekem trenutku opozorilo tudi vaše telo. Žal je takrat že nekoliko pozno, a vseeno obvladljivo. Eden od simptomov, da ste spili premalo vode, je zagotovo glavobol, ki se pojavi iz nič. Suha usta, ko žleze slinavke zaradi pomanjkanja vode ne morejo več ustvarjati sline.

Nenadno povišan srčni utrip lahko pomeni, da je vaše telo žejno, saj se je zaradi pomanjkanja vode zmanjšal volumen krvi. Še en očiten znak dehidracije je tudi na videz in otip suha koža. Če je koža na vaši roki videti hrapava in po stisku koža med palcem in kazalcem počasi prehaja nazaj v osnovni položaj, je znak za alarm.

Pomagajte si z aplikacijo

Na voljo je nešteto aplikacij za mobilne telefone, ki enostavno štejejo popite kozarce in opozarjajo, kdaj moramo poseči po njih. Predstavljajte si budilko za pitje vode, ki misli namesto vas. Na vas je le, da natočite kozarec in odžejate telo. Ne dovolite si, da bi zaužili premalo tekočine, saj vas bodo prej ali slej začele pestiti zdravstvene težave!

O nas

Draz.si

Vsak dan je priložnost za pridobitev novega znanja. Na spletnem portalu Draz.si objavljamo poučne, zabavne, informativne in vedno aktualne prispevke.