Dom in vrt

5 nasvetov za gojenje jagod

Gojenje jagod
Avtor: Draz.si

Jagode so prelepi in okusni rdeči plodovi, ki se jim le redkokdo lahko upre. Sladka in osvežilna dobrota, ki nas lahko razveseli z domačega vrta. Jagode so bogate z vitaminima A in C ter s celim kupom vitaminov iz skupine B. Veliko ljudi ima na svojem vrtu posajene jagode različnih sort.

V kolikor tudi sami razmišljate, da bi v prihodnji sezoni posadili svoje, nadaljujte z branjem, saj boste v nadaljevanju spoznali kar 5 nasvetov za gojenje jagod.

1. Pazite na to, kje in kdaj sadite jagode!

Jagod nikar ne sadite na mestu, kjer so v preteklosti rasli paradižniki, kumare, krompir ali paprike. Ta tla so namreč precej dovzetna za bolezni, ki bi lahko potencialno škodila jagodam. Zanimivo, da je priporočljivo jagode saditi v bližini česna, čebule ali špinače.

Sadike vzgojite v lončkih, nato pa jih spomladi posadite v vrt. Ne pozabite na zastirko iz slame ali pokošene trave. Po presajanju rastline redno zalivajte 3 do 4 dni, da se v popolnosti ukoreninijo.

2. Na katere bolezni so občutljive jagode?

Kar se tiče varovanja jagod pred raznimi boleznimi in drugimi tegobami, velja izpostaviti sveto pravilo, da se sadike sadijo 30 do 40 centimetrov narazen. S prej omenjeno zastirko boste omejili možnost nastanka sive plesni, morebitne prizadete liste pa vsekakor čimprej odstranite.

3. Kdaj pobiramo jagode?

Jagode cvetijo aprila in zorijo maja. Okusne plodove pa pobiramo vse do jeseni. Ko opazujemo cvetenje jagod, hkrati tudi vidimo, kako veliki bodo plodovi. Večji cvetovi namreč pomenijo tudi večje plodove.

Jagode

Rdeče plodove jagod lahko pobiramo vse do jeseni.

Sadike jagod je priporočljivo zamenjati na približno tri leta, saj v tem času postopoma upade delež pridobljenih plodov. Če torej jagode že dlje časa gojite in se sprašujete, zakaj je pridelka vedno manj, zdaj veste, da bo potrebno vzgojiti nove.

4. Ali je potrebno jagode gnojiti?

Načeloma sploh ne. Znano je, da je zemlja na naših vrtovih že v dobri meri pognojena. Morda nekoliko pognojimo v času, ko je potreba rastlin po hranilih večja, torej med cvetenjem in dozorevanjem. Bodite previdni pri izbiri gnojila, saj se za jagode uporablja posebno gnojilo, ki vam ga bo svetoval prodajalec v kateri od kmetijskih trgovin ali vrtnarij.

5. Uporaba zastirke za jagode

Uporaba zastirke je več kot priporočljiva. Uporabite zastirko iz slame ali pokošene trave. Zastirko je potrebno uporabiti pred zorenjem jagod in nikakor ne spomladi, saj bi s tem preprečili ogrevanje zemlje in otežili dozorevanje. Zastirka prav tako ščiti plodove pred umazanijo in polži.

Ali ste vedeli, da poznamo enkrat rodne in večmesečne sorte? Največja razlika med obema je, da so enomesečne praviloma obilnejše in bolj okusne, slabost pa vsekakor ta, da plodove pobiramo le enkrat letno.

O nas

Draz.si

Vsak dan je priložnost za pridobitev novega znanja. Na spletnem portalu Draz.si objavljamo poučne, zabavne, informativne in vedno aktualne prispevke.