Šport in prosti čas

Kako izbrati prava očala za kolesarjenje?

Očala za kolesarjenje
Avtor: Draz.si

Kolesarjenje je eden izmed najbolj prijetnih načinov preživljanja časa na prostem. Ne glede na to, ali gre za sproščujočo vožnjo v naravi, intenziven trening ali raziskovanje slikovitih pokrajin. Medtem ko se osredotočamo na izbiro kolesa, opreme in poti, pa včasih pozabimo na pomemben del opreme – kolesarska očala.

Očala za kolesarjenje niso le modni dodatek, temveč so del kolesarske opreme, ki ne bi smel manjkati nobenemu kolesarju. Poleg tega, da dopolnjujejo celoten videz, imajo tudi številne praktične funkcije. Kolesarska očala so zasnovana tako, da ščitijo oči pred škodljivimi vplivi okolja, kot so sončni žarki, prah, insekti in različne vrste delcev. Poleg tega lahko zmanjšajo bleščanje, izboljšajo vidljivost in zmanjšajo utrujenost oči med vožnjo, kar prispeva k varnejši in bolj udobni izkušnji na kolesu.

Očala za cestne kolesarje

Cestni kolesarji imajo pri izbiri kolesarskih očal posebne potrebe, ki jih je treba upoštevati. Ena od ključnih lastnosti, ki jo morajo imeti očala za cestno kolesarjenje, je dobra zaščita pred sončno svetlobo. Ker cestni kolesarji običajno vozijo razmeroma hitro in so izpostavljeni neposredni sončni svetlobi, so očala s kakovostnimi polariziranimi ali zatemnjenimi stekli še kako dobrodošla.

Kolesarska očala Uvex Sportstyle 228

Kolesarska očala Uvex Sportstyle 228 (Extremevital.com)

Ta stekla ščitijo pred bleščanjem in UV-žarki in izboljšajo vidljivost ter omogočajo boljšo percepcijo kontrastov in barv na cestišču. Poleg zaščite pred soncem so pomembne tudi lastnosti, kot so lahka konstrukcija in udobno prileganje. Cestni kolesarji pogosto vozijo na daljše razdalje in dlje časa, zato je pomembno, da so očala lahka, udobna in ne povzročajo nelagodja ali pritiska na nosu ali ušesih.

Kolesarska očala Oakley Sutro Lite Sweep Vented

Kolesarska očala Oakley Sutro Lite Sweep Vented (Extremevital.com)

Poleg tega lahka konstrukcija omogoča, da se kolesarji osredotočijo na vožnjo, ne da bi jih motila težka ali nerodna očala. Prav tako je zaželeno, da so očala izdelana z mislijo na dober pretok zraka, saj tako preprečujejo rosenje in zamegljevanje stekel, še posebej v vročih pogojih ali med intenzivnimi napori.

Očala za ekstremne kolesarje

Downhill kolesarji potrebujejo posebna kolesarska očala, ki so zasnovana tako, da zagotavljajo izjemno zaščito in udobje med ekstremnimi spusti. Pri izbiri očal je ključnega pomena, da imajo trpežen okvir, ki lahko prenese udarce in tresljaje, ki so pogosti pri downhill kolesarjenju. Poleg tega morajo imeti očala močna stekla, ki ščitijo pred kamenjem, vejami in drugimi ovirami na poti.

DH kolesarska očala 100% Strata 2

DH kolesarska očala 100% Strata 2 (Extremevital.com)

Zato so kolesarska DH očala običajno opremljena s poli karbonatnimi ali trdnimi stekli, ki lahko prenesejo močne udarce, ne da bi se zlomila ali poškodovala. Poleg robustnosti morajo downhill kolesarska očala zagotavljati tudi široko vidno polje, da kolesarji lahko jasno vidijo pot, po kateri vozijo, in se pravočasno odzovejo na ovire.

Gorska kolesarska očala Smith Rhythm MTB

Gorska kolesarska očala Smith Rhythm MTB (Extremevital.com)

Prav zato imajo mnoga DH očala širok okvir in stekla, ki segajo vse do roba obraza, kar omogoča neoviran pogled na vse strani. Dodatne funkcije, kot so premazi proti zameglitvi in odstranljivi ščitniki za nos, so prav tako koristne pri zagotavljanju jasne vidljivosti in udobnosti med zahtevnimi spusti. Z izbiro pravih downhill kolesarskih očal lahko kolesarji uživajo v boljši zaščiti in vožnji na svojih najljubših progah.

Kolesarska očala in dioptrija

Seveda se na kolo podajo tudi kolesarji, ki nosijo očala z dioptrijo za izboljšanje vida. Tudi zanje so na voljo prilagojena kolesarska očala oziroma adapterji, ki so pri tem v veliko pomoč. Denimo adapter Smith za dioptrijo ODS 4. Omenjen adapter predstavlja inovativno rešitev za kolesarska sončna očala blagovne znamke Smith. Namenjen je zagotavljanju potrebne korekcije vida in omogoča enostavno integracijo z modeli sončnih očal Smith – Ruckus PivLock™, Reverb PivLock™ in Flywheel.

Adapter za dioptrijo Smith ODS 4

Adapter za dioptrijo Smith ODS 4 (Extremevital.com)

Izdelan je iz visokokakovostnega nerjavečega jekla in se brezhibno prilega sončnim očalom, ohranja izjemno vidno polje ter možnost menjave leč. Vsak komplet vključuje adapter Rx, priložen pa je tudi etui za shranjevanje, krpica za čiščenje in vzorec leč, ki omogoča prilagoditev posameznikovim dioptrijam.

Kakovostna očala za kolesarjenje najdete v športni trgovini Extreme Vital, kjer so vam na voljo tudi izkušeni prodajalci s svojimi nasveti.

O nas

Draz.si

Vsak dan je priložnost za pridobitev novega znanja. Na spletnem portalu Draz.si objavljamo poučne, zabavne, informativne in vedno aktualne prispevke.