Posel

Uveljavljanje stroškov v podjetju

Stroški podjetja
Draz.si
Avtor: Draz.si

Ena od ključnih točk poslovanja podjetja so pravilno uveljavljeni stroški, ki se naberejo skozi leto. Večina podjetnikov se vsaj na začetku podjetniške poti sprašuje, katere stroške sploh lahko uveljavljajo in koliko. Seveda je največja škoda, če podjetnik na določene stroške podjetja enostavno pozabi, saj si tako dela medvedjo uslugo.

Naloga prikazanih stroškov je, da podjetju znižujejo osnovo za odmero davka na dobiček. V primeru, ko niste povsem prepričani, se obrnite na svojega računovodjo, ki vam bo znal najbolje svetovati. Seveda pa nikoli ne pozabite na tiste najosnovnejše stroške podjetja, kot so vodenje bančnega računa, telefon, internet, najem poslovnega prostora in podobno.

Pravilno evidentiranje stroškov je ključnega pomena pri določitvi davčne osnove podjetja. Ta namreč služi za izračun davka od dohodkov pravnih oseb oziroma za izračun davka iz dejavnosti.

1. Materialni stroški

Če za svoj posel oziroma storitev uporabljate določene materiale, lahko te uvrstite med stroške. A bodite pozorni. Material velja za strošek šele takrat, ko iz njega naredite proizvod oziroma ga uporabite za svoje poslovanje. Kupovanje materiala na zalogo še ne pomeni, da ga lahko uveljavljate kot strošek za preteklo leto.

2. Stroški reprezentance

Morda boste pomislili, da stroška, ki nastane ob poslovnem kosilu ali kavici, ne morete uveljavljati, a temu ni tako. Sicer je priznan samo 50-odstotno, a nikakor to ni nekaj, na kar bi smeli pozabiti. Ogromno poslov se sklene prav v takšnih sproščenih okoljih ob dobri hrani, kjer se misli bolj odprejo, zato je takšen strošek vsekakor dobrodošel in v določeni meri tudi priznan. Strošek reprezentance mora biti pravilno predstavljen in evidentiran.

Sestanek ob kavi

Posel se lahko sklene tudi ob dobri kavi.

Naj vas ideja o uveljavljanju stroškov reprezentance ne zavede preveč. Zgoraj opisano seveda ne velja v primeru prirejanja zabav za poslovne partnerje ali za organizacijo novoletne zabave za svoje zaposlene. V reprezentanco se prav tako ne štejejo stroški, nastali s promocijo, ne glede na to, ali bo zaradi tega na koncu prišlo do zaključka posla.

3. Stroški dela in drugi stroški

Sem spadajo vsi stroški, povezani z zaposlovanjem, kot so: bruto plača zaposlenih, prevoz na delo, prehrana in regres. V stroške se štejejo tudi stroški, nastali pri oglaševanju podjetja ali storitve, kot tudi povračilo za kilometrino, opravljeno z lastnim vozilom, v korist podjetja.

V vsakem primeru pa se obrnite na svoj računovodski servis, kadar boste v dvomih glede uveljavljanja stroškov v podjetju, saj vsi nastali odhodki niso vedno tudi davčno upravičeni. Takšnih stroškov se namreč ne upošteva pri zniževanju davčne osnove in so izločeni iz izračuna.

O nas

Draz.si

Draz.si

Vsak dan je priložnost za pridobitev novega znanja. Na spletnem portalu Draz.si objavljamo poučne, zabavne, informativne in vedno aktualne prispevke.

Oddaj komentar