Posel

5 pasti za podjetnike

Pasti za podjetnike
Avtor: Draz.si

Podjetništvo je danes zelo mamljiva opcija tako za izkušenejše ljudi kot tudi mladino, ki si šele utira svojo življenjsko pot. Večina jih ima na začetku neko idejo, ki se zdi popolna, nakar zraste želja po lastnem podjetju in že so na vrsti prvi koraki v čevljih podjetnika. Marsikdo si jih nadene malce preveč na lahko in se kmalu zave, da znajo pošteno ožuliti.

Pot podjetništva je precej trnova in na trenutke tudi neizprosna. Potrebnega je veliko znanja, priprav, odgovornosti in tudi kanček sreče. A na podjetnika prežijo tudi vsakodnevne pasti. Pa si poglejmo 5 pasti za podjetnike, na katere bi morali biti vsi pripravljeni.

1. Slaba optimizacija časa

Ena večjih pasti je zagotovo neenakomerna in nepravilna razdelitev delovnega časa. V podjetništvu je potrebno priti do zavedanja, kaj v podjetju ste in kaj zanj pomenite. Če ste tako imenovani »one man band«, morate skrbeti za popolnoma vse reči, ki se tičejo vašega podjetja.

Pa denimo, da vse to zmorete. Si boste znali postaviti prioritete in razdeliti delovni čas na prave sklope? Hitro vas lahko vse skupaj ujame na napačni nogi, poslovni načrt pa se vam prične podirati pred očmi. Poslovni načrt? Tako je! Brez tega se raje ne podajajte na poslovno pot.

2. Optimizacija kapitala podjetja

Še ena od pasti, ki preži na vse podjetnike, je nepreudarno ravnanje z denarjem. Podjetje potrebuje osnovni kapital z razlogom, da je ta na računu, ko je potrebno iti v nepredvidene stroške. Vedno mora biti neka rezerva. Če ne boste že na začetku pravilno razporedili vseh prilivov in odlivov ter pomislili tudi na tiste najmanjše, se lahko pripeti kaj slabega.


Nikoli ne pričakujte, da boste pomanjkanje odpravili z naslednjo prodajo, z naslednjim naročilom storitve in podobno, saj tega morda ne bo. In takrat se bo v vas naselil strah, samozavest se bo skrila in kar naenkrat ne boste mogli prepričati več nikogar, pa čeprav je morda vaš izdelek najboljši v državi.

3. Izguba fokusa

Recimo, da je vaša poslovna pot pravilno usmerjena, krivulja poslovanja kaže navzgor in vse je v najlepšem redu. Le za hip se boste sprostili, pomislili na neko drugo zadevo, morda kak nov produkt ali pa nekoliko na lahko vzeli naslednji posel … bum!

Pristanek po uspešnem vzletu je lahko še kako boleč. Da do tega ne pride, je potreben fokus. Koncentracija na delo, ki je v teku, in na vse, kar vpliva na trenutno poslovanje.

4. Gluha ušesa

Zdi se vam, da gre vse kot po maslu, številke so v zelenem, a kljub vsemu tu in tam slišite kakšno pripombo, negodovanje nad omejeno izbiro, ceno, opozorila računovodje, da je potrebno nekaj zadev urediti in podobno. Če boste zaslepljeni s trenutnim stanjem preslišali opozorilne znake, se vam utegne pod noge zakotaliti veliko poleno, ki si ga boste tja vrgli kar sami.

5. Neupoštevanje rokov

Morda se vam bo zdelo, da ni nič takšnega, če kakšen dan zamudite z dostavo obljubljene storitve ali pa morda kak račun preložite na naslednji mesec. V tem primeru lahko pričakujete verižno reakcijo saj se vam bodo nedokončane zadeve hitro nabrale na kup in nenadoma ne boste zmožni opraviti vsega.

Na ta način boste ogrozili tekoče poslovanje podjetja in tudi izgubili zaupanje svojih strank ter poslovnih partnerjev.

O nas

Draz.si

Vsak dan je priložnost za pridobitev novega znanja. Na spletnem portalu Draz.si objavljamo poučne, zabavne, informativne in vedno aktualne prispevke.