Posel

Ali potrebujem davčno blagajno?

Davčna blagajna
Avtor: Draz.si

Kot verjetno že veste, je uporaba davčnih blagajn na voljo od začetka leta 2016 in je obvezna za vse, ki poslujejo z gotovino – ne glede na to, ali gre za prodajo ali zaračunavanje storitev. Na trgu je kar nekaj ponudnikov davčnih blagajn, v svoji ponudbi pa jih imajo tudi praktično vsi telekomunikacijski operaterji. V paketu boste potrebovali le tablični računalnik ali pametni telefon, aplikacijo in tiskalnik za račune.

Od 1. 1. 2018 lahko podjetja, ki izdajo manjše število računov izven poslovnih prostorov, uporabijo tudi vezano knjigo računov. Prodajalec je davčni upravi dolžan do 10. v naslednjem mesecu poslati račune preko ustrezne elektronske povezave.

Dobro je vedeti …

Pred prvo uporabo davčne blagajne mora zavezanec preko portala eDavki oddati zahtevek za pridobitev namenskega digitalnega potrdila. Na ta način pridobljeni certifikat se nato naloži v sam program davčne blagajne.

Dobro je vedeti, da se vse vrste plačil, npr. v spletni trgovini, ne računajo kot poslovanje z gotovino, za katero je potrebno imeti davčno blagajno. To velja za plačila, ki so opravljena preko plačilnega sistema Paypal, saj ta spada med ponudnike plačilnih storitev, ki se v Sloveniji izvajajo neposredno.

Tudi za plačila z Valu (Moneto) velja, da v tem primeru ne gre za gotovinsko plačevanje. Tretja možnost plačila, tudi v spletni trgovini, ki se ne šteje kot gotovinsko plačilo, je plačilo z UPN nalogom. Gre za plačilo položnice na banki, pošti ali pri drugem ponudniku, ki opravlja te storitve.

Če razmišljate o postavitvi spletne trgovine in želite razširiti svoj nabor možnih plačil, boste verjetno omogočili tudi plačilo po povzetju. Ker gre v tem primeru za gotovinsko plačilo poštarju in osebni prevzem denarja, je potrebno takšno transakcijo prijaviti preko davčne blagajne.

Jasno vidno obvestilo glede prevzema računa

Če boste davčno blagajno uporabljali v svojem poslovnem prostoru ali na kateri od statičnih zunanjih lokacij, bodite pozorni na to, da kupca obvestite o pravicah in dolžnostih. Nekje na vidnem mestu morate imeti objavljeno obvestilo, da je kupec dolžan prevzeti račun in ga hraniti pri sebi ob odhodu z mesta plačila. V primeru, da pred poslovnim prostorom pooblaščena uradna oseba davčnega urada opravi pregled in kupec pri sebi nima računa, sledijo sankcije.

Pred pričetkom izdajanja računov boste morali davčni organ obvestiti o podatkih poslovnih prostorov, kjer se opravljajo plačila z gotovino. Te podatke boste morali poslati podpisane z namenskim potrdilom preko elektronske povezave pred prvim pošiljanjem računov v namen potrditve le teh.

Kot poslovni prostor pa se ne šteje le trgovina na določenem naslovu, pač pa tudi pomični poslovni prostori, kot so vozila za prodajo hitre hrane, stojnice in podobno. Skratka, naslovi vseh točk, kjer poteka prodaja, pri kateri se uporablja gotovina. V primeru, da se znajdete na območju, kjer ni možnosti spletne povezave, lahko izdajate račune s pomočjo vezane knjige računov. Nedosegljivost spletne povezave boste morali dokazati s potrdilom, ki vam ga brezplačno izda APEK.

O nas

Draz.si

Vsak dan je priložnost za pridobitev novega znanja. Na spletnem portalu Draz.si objavljamo poučne, zabavne, informativne in vedno aktualne prispevke.