Lepota in zdravje

6 nasvetov za lepe in zdrave lase

Lepi in zdravi lasje
Avtor: Draz.si

Le kdo si ne želi lepih in sijočih las, ki jih vsi hitro opazijo. Žal se dogaja, da svoje lase nevede uničujemo z uporabo preveč agresivnih šamponov, pretiranim izpostavljanjem soncu in drugim škodljivim vplivom. Vroče feniranje, kodralniki za lase, agresivne barve …

Tudi prepogosto umivanje las ni priporočljivo. Ampak kolikokrat si sploh umiti lase? Priporočljivo je, da si lase operemo na dva dneva, saj s tem omogočimo lasem, da proizvajajo naravna olja, s katerimi se zaščitijo, lasje pa vseeno niso premastni.

V nadaljevanju preverite 6 učinkovitih nasvetov za lepe in zdrave lase!

1. Omejite uporabo kodralnika las

Enako velja seveda tudi za ravnalnik las. Nikar ne uporabljajte teh vročih naprav vsak dan. Nekajkrat na teden je še sprejemljivo, a vsakodnevna uporaba kodralnika ali ravnalnika las lahko lasem povzroči trajne poškodbe.

2. Avokadova maska za lase

Enkrat mesečno svojim lasem privoščite avokadovo masko. Priprava te maske je zelo enostavna in vam ne bo vzela preveč časa. Avokadova maska je še posebej primerna za suhe lase, ki so na videz in dotik dehidrirani. Izdolbite polovico avokada, ga dobro pretlačite, dodajte jajčni rumenjak in 3-5 žlic olivnega olja.

Vse skupaj dobro premešajte in maska za vaše lase bo pripravljena. Masko nanesite po celotni dolžini las in zavijte lase v brisačo ali folijo, saj bo maska bolje delovala v toplejšem okolju. Po pol ure lase izperite pod tekočo vodo kot ponavadi. Če so vaši lasje zelo suhi, lahko masko uporabite enkrat do dvakrat tedensko.

3. Manj kemije, da las lepše sije

Ko svoje lase končno spravite v zdravo stanje in lepo zasijejo, nikakor ne pokvarite vsega s pretirano uporabo gelov in lakov za lase. Pretirana uporaba teh preparatov namreč z las odstranjuje njihovo naravno zaščito in lahko poškoduje lase. Prav tako pa se z uporabo teh izdelkov poveča potreba po umivanju las. Verjetno dobro veste, kaj pomeni vsakodnevno »maltretiranje« ponosa na glavi.

4. Vitamini za lase

Naši lasje za zdravje in lep videz potrebujejo tudi prava hranila. Med njimi so vitamini, med katerimi so izjemno pomembni tisti iz skupine B (B3, B5, B6, B8). Največje vsebnosti teh vitaminov se nahajajo v rdečem in piščančjem mesu, morskih sadežih in žitaricah.

5. Prehranska dopolnila

Če ugotavljate, da s prehrano ne zaužijete dovolj koristnih vitaminov in mineralov za svoje lase, vsekakor razmislite o prehranskih dopolnilih zanje. Ta so na prodajnih policah že desetletja in so se izkazala za zelo dobrodošlo pomoč pri ohranjanju zdravja in zdravega videza las.

6. Zaščita las pred zunanjimi vplivi

Svoje lase zaščitite pred negativnimi zunanjimi vplivi, kot sta sonce in mraz. Pretirano izpostavljanje soncu lahko močno poškoduje vaše lase, zato jim poleti vsekakor omogočite nekaj sence ali zaščite v obliki pokrivala.

Na voljo so tudi posebna pršila, ki lase ščitijo pred negativnimi vplivi sonca. Enako velja za hladno vreme, a takrat vsekakor ne bo pretežko povezniti na glavo tople čepice.

O nas

Draz.si

Vsak dan je priložnost za pridobitev novega znanja. Na spletnem portalu Draz.si objavljamo poučne, zabavne, informativne in vedno aktualne prispevke.