Internet

5 nasvetov, kako ostati varen na spletu

Varnost na spletu
Avtor: Draz.si

Najbolj enostaven odgovor na to vprašanje bi bil, uporabite zdravo pamet. Če se vam nekaj zdi sumljivo, morda je cena izdelka preveč ugodna, da bi bilo res, potem vsekakor ne bo odveč malo dodatne previdnosti.

1. Ne nasedajte predobrim ponudbam

Pametna ura z upogljivim zaslonom v spletni trgovini neznanega naslova po ceni 43 € namesto prečrtanih 190 €. Znak za alarm. Velikokrat se zgodi, da takšna spletna stran v nekaj dneh ali po kakem mesecu po objavi izgine. Naročila pobrana, plačila obdelana, izdelkov pa seveda od nikoder. Verjetno boste pri nakupovanju preko spleta želeli biti zaščiteni že ob samem vstopu v spletno trgovino, kaj šele pri plačilu s kreditno kartico.

Bodite pozorni, da imajo takšne spletne strani v URL vrstici na začetku naslova https, kar pomeni, da stran uporablja SSL certifikat za večjo zaščito pred vdori škodljivih kod in nepridipravov. Nakupujte v znanih in preizkušenih spletnih trgovinah. Prej preverite mnenja kupcev in pobrskajte za informacijami po forumih.

2. Ne nasedajte neznancem

Zapletete se v pogovor z neznancem preko spleta, pogovarjata se dlje časa, morda več dni zapored in počasi raste zaupanje. V primeru, da od takšnega sogovornika prejmete namig, da mu pošljite svojo fotografijo ali kakšen osebni podatek, vsekakor stopite korak nazaj.

Dopisovanje preko spleta

Bodite pozorni, kadar si z neznanci dopisujete preko spleta.

Nikar ne nasedajte neznanim ljudem na socialnih omrežjih, ki se pretvarjajo, da vas poznajo. Z nekaj triki, kot je npr. dodajanje vaših prijateljev, vas prepričajo, da so iz vašega kroga in vas skušajo izkoristiti. V zadnjem času se je javilo kar nekaj opeharjenih žensk, ki so nakazovale denar spletnim sladkobesednim romantikom.

3. Izberite kompleksne prijavne podatke

Za prijavo v email račune, socialna omrežja in druga spletna mesta uporabljajte zahtevna uporabniška imena in gesla. Vedno uporabite vsaj eno veliko črko, eno številko in kakšen poseben znak. Nikoli svojega imena ali rojstnega dneva. Bog ne daj za geslo izbrati 123456! Prav tako ne uporabljajte enakih prijavnih podatkov za prijavo v različne spletne račune.

Če nimate ideje za geslo, lahko uporabite generator gesel na spletu, geslo pa nato shranite nekam na varno. Nikoli nekam, kjer ste povezani v splet. Raje ga zapišite v zvezek ali kakšen blok.

4. Ne klikajte na povezave, ki nimajo zveze s stranjo

Nahajate se na spletni strani z oblačili in med brskanjem po privlačnih artiklih naletite na nenavadno povezavo, ki nima nobene zveze s tem spletnim mestom. Ne klikajte, če vam zadeva ni znana. V primeru, da se od nikoder pojavi obvestilo »Čestitamo, zadeli ste iPhone!« ali pa »Na vaši napravi je virus!«, se klikanju na te povezave izognite v velikem loku.

Prav tako se na daleč izogibajte klikanju na oglase, polne slovničnih napak, ki so prevedeni z Google Translate. Vsekakor na takšni povezavi ne bo nič dobrega za vas. Če ne morete drugače s strani, zaprite okno brskalnika, po možnosti pa pobrišite še zgodovino in piškotke.

5. Posodabljajte antivirusne programe

Verjetno imate na računalniku nameščen kak antivirusni program. Če temu ni tako, nikar ne čakajte in zaščitite svojo napravo ter s tem seveda tudi sami sebe. Redno posodabljajte programsko opremo in preverjajte morebitne škodljive kode, ki bi se jim uspelo izmuzniti stražarjem na vhodu do vašega trdega diska.

O nas

Draz.si

Vsak dan je priložnost za pridobitev novega znanja. Na spletnem portalu Draz.si objavljamo poučne, zabavne, informativne in vedno aktualne prispevke.