Šport in prosti čas

Ali bo mestno kolo zame pravo?

Mestno kolo
Avtor: Draz.si

Ljudje brez kolesa skorajda ne moremo. Kolo imamo lahko za rekreacijo (na primer gorska in cestna kolesa) ali pa zgolj kot prevozno sredstvo, ki nam prihrani čas in denar z vožnjo po mestu, kjer se najbolje izkaže mestno kolo. Kolesa so dokaj nezahtevna za vzdrževanje, omogočajo hiter premik od točke A do točke B in ne zahtevajo velikega parkirnega prostora.

Pa ne le to. Vožnja s kolesom je dobra tudi za zdravje, saj skrbi za gibanje celotnega telesa, mišice, pljuča, kardiovaskularni del in tudi za boljšo fizično pripravljenost ter ravnotežje. Znano je, da so redni kolesarji precej bolj vedrega duha in lažje premagujejo dnevne delovne obveznosti.

Bo mestno kolo zame zagotovo pravo?

To vprašanje zahteva nekaj dodatnih podvprašanj. Pa začnimo povsem na začetku. Vprašajte se, kaj si od kolesa v resnici želite. Mestno kolo bo vsekakor dobra izbira za vas, v kolikor si želite s kolesom skozi večino leta po mestu potovati od doma do šole ali delovnega mesta.

Na ta način boste odrešeni muk, ki jih doživljajo vozniki avtomobilov in potniki avtobusnega prometa med jutranjimi in popoldanskimi konicami, ko nastajajo prometni zamaški. Prav tako nakupa mestnega kolesa ne boste obžalovali, ko se boste z njim zapeljali do bližnje trgovine, zložili nakupljeno v pripravno košarico na prtljažniku in se odpeljali domov.

Mestno kolo za manj stresa

Brez stresa ob iskanju parkirnega prostora, hitro in učinkovito. Med potjo se boste zlahka ustavili v priljubljenem lokalu, naslonili kolo na pripravno stojalo, spili kavo in nadaljevali pot domov. Vožnja z mestnim kolesom ni najhitrejša, a po mestnih ulicah in na kolesarskih poteh divjanje tako ali tako odpade.

Bottecchia mestno kolo 223 L 28" EQ 21P

Bottecchia mestno kolo 223 L 28″ EQ 21P (Extreme Vital)

Mestno kolo je zasnovano z mislijo na mestnega kolesarja. Opremljeno je z lučmi, zvoncem, prtljažnikom in blatniki. Na voljo je seveda še kup dodatne opreme, kot sta na primer košara in sedež za otroka. Mestno kolo bo dobro služilo vsem potrebam kolesarja, ki se želi učinkovito gibati po mestu in ob tem urediti še kak opravek ali dva.

Za koga mestno kolo ni prava izbira?

Če ste se namenili dvigniti fizično pripravljenost, prekolesariti nekaj deset kilometrov na dan ali se lotiti kakšne stranpoti, potem bo vsekakor bolje pogledati po kateri drugi vrsti kolesa. Mestno kolo ni zasnovano za razvijanje visokih hitrosti kot tudi ne za večje vzpone.

Čeprav ima mestno kolo prav tako vgrajenih nekaj prestav (teh je ponavadi do 6), pa so te namenjene zgolj pomoči pri bolj prijetnem poganjanju pedal v primeru večje obteženosti (polna košara, otrok itd.) in lažjemu premagovanju krajših in manjših naklonov.

Za zaključek dodajmo, da bo vožnja z mestnim kolesom sila udobna, saj je opremljeno z vzmetenim sedežem, prav tako pa je sam okvir kolesa zasnovan za udoben položaj kolesarja na njem. To pomeni, da hrbtenica ne bo trpela zaradi morebitne ukrivljene drže, kakršno zahtevajo nekatere druge vrste koles, prav tako bodo ramena precej bolj sproščena, saj imajo mestna kolesa ergonomsko prirejena krmila.

Če torej iščete zase rešitev za učinkovito potovanje po mestu, sproščeno vožnjo po mestnih ulicah in sopotnika, ki vam bo ob vseh užitkih tudi v veliko pomoč, potem bo mestno kolo za vas najboljša izbira.

O nas

Draz.si

Vsak dan je priložnost za pridobitev novega znanja. Na spletnem portalu Draz.si objavljamo poučne, zabavne, informativne in vedno aktualne prispevke.