Šport in prosti čas

Kako izbrati pravo glasbilo za otroka?

Glasbilo za otroka
Avtor: Draz.si

Če vašega otroka zanima učenje določene vrste glasbila, bo s tem začel posebno življenjsko pot ustvarjalnosti in veselja, na kateri se bo naučil marsikaj novega. Glasba krepi um, spodbuja ustvarjalnost, je družbeno pomembna in je prav tako ključnega pomena za dobro počutje otrok.

Še pred učenjem na glasbilo pa otrok potrebuje ustrezno glasbilo. Izbira pravega glasbila je lahko zelo težka odločitev ob upoštevanju dejstva, da ima vsak otrok ogromno različnih možnosti za učenje. Spodaj je nekaj dejavnikov, na katere morate biti še posebej pozorni, ko se boste odločali, kaj je najprimernejše za vašega otroka.

Telesni razvoj in priporočena starost

Ko se vaš otrok odloči za igranje določenega glasbila, je pri tem potrebno upoštevati njegovo telesno višino in razvoj. Nekatera glasbila namreč za pravilno igranje zahtevajo dovolj veliko kapaciteto pljuč, za druge sta potrebni moč in gibljivost rok, pri tretjih pa lahko na igranje pomembno vplivata tudi položaj telesa in telesna višina. Najpomembneje je, da se pri igranju na glasbilo otrok počuti udobno in prijetno, saj bo le tako to zanj pozitivna izkušnja.

Pa si poglejmo nekaj glasbil, ki so za otroke še posebej primerni.

  • Klavir je zelo priljubljeno glasbilo med mladimi. Priporočljivo je, da otroci začnejo z njegovim učenjem od 5. leta starosti naprej, tudi zaradi velikosti rok, zmožnosti neodvisnega premikanja prstov ter moči in položaja telesa.
  • Violina je prav tako pogosto začetno glasbilo za mnoge otroke. Nekateri otroci pričnejo z učenjem violine že pri treh letih starosti, vendar je priporočljiva starost 5 let, ko so spretnosti in moč prstov že tako razvite, da lahko otroci med igranjem že dalj časa držijo violino. V skupini godalnih glasbil lahko otroci izbirajo še violo, violončelo in kontrabas.
Deklica z violino

Če se otrok odloči za godalo, naj vsekakor začne z violino.

  • Za igranje kitare je priporočljivo, da otroci začnejo z njenim igranjem nekje pri šestih letih starosti. Mlajši otroci imajo običajno težave z močjo prstov, gibljivostjo in velikostjo roke, kar je potrebno za trden pritisk na strune vzdolž vratu kitare.
  • Za pihala, kot sta piščal in klarinet, in trobila, kot je trobenta, je priporočena najnižja začetna starost 9 let. Za igranje na ta glasbila potrebujejo otroci določeno raven zmogljivosti in kapacitete pljuč, saj lahko le na ta način dosežejo določene note in osvojijo pravilno tehniko igranja. Za tiste otroke, ki jih zanima na primer igranje saksofona, je eden največjih pomislekov velikost telesa, vendar je starost 9 let zelo dobro merilo tudi normalne telesne velikosti.
  • Glasovne tehnike so precej fizično zahteven učni proces, ki zahteva pravilno tehniko dihanja, razvoj glasilk in primerno kapaciteto pljuč. Da ne bi poškodovali glasu, bi morali biti tisti mladi glasbeniki, ki se želijo učiti solo petja, stari vsaj 10 let, preden se odločijo za zasebne ure petja.

Številna glasbila in glasbeni pripomočki, ki jih bo vaš otrok potreboval na začetku svoje glasbene poti, so vam na voljo v glasbeni trgovini Symphony International.

Čustveni in duševni razvoj

Pri igranju in učenju na glasbilo ne gre le za fizično udarjanje udarcev glede na napisane note, ampak je to tudi edina dejavnost, ki hkrati zajame obe strani možganov. Zato obvezno razmislite o nivoju otrokovega čustvenega in duševnega razvoja in se tako prepričajte, ali se je vaš otrok pripravljen učiti novega glasbila.

Spoznavanje otroka z glasbo

Najbolje bo, da otroka nad glasbo navdušite kar starši sami.

Pozornost, osredotočenost in sposobnost sprejemanja informacij so trije čustveni in duševni vidiki učenja glasbila, ki ga nikakor ne smete podcenjevati. Zato se morate pred učenjem na glasbilo vprašati, ali je vaš otrok sposoben 30 minut mirno sedeti in se osredotočiti na eno nalogo. Če temu ni tako, je najbolje, da na zasebne ure učenja igranja na glasbilo še malo počakate, saj je uspešnost v največji meri odvisna od njegove pripravljenosti in sposobnosti, da ostane osredotočen in motiviran.

Izberite glasbilo, ki bo vašemu otroku všeč

Eden od najpomembnejših dejavnikov, ki ga morate upoštevati pri izbiri primernega glasbila za otroka je, da mu je glasbilo všeč. Zato smotrno je torej ugotoviti, na katero glasbilo si želi igrati. Znano je, da mnogi otroci že zelo zgodaj kažejo naklonjenost in interese za igranje točno določenega glasbila, vendar je vaše osebno angažiranje v otrokovo izbiro prav tako ključnega pomena.

Za lažjo izbiro vam priporočamo, da otrok preizkusi več različnih glasbil. Pred nakupom zato preizkusite poiskati glasbeno šolo, ki ponuja učenje različnih glasbil, saj se bodo otroci tako seznanili z različnimi glasbenimi koncepti in glasbili. Na ta način se boste prepričali, kaj je vašemu otroku dejansko všeč in katero glasbilo ga bo tako močno pritegnilo, da bo pri njem še naprej vztrajal.

O nas

Draz.si

Vsak dan je priložnost za pridobitev novega znanja. Na spletnem portalu Draz.si objavljamo poučne, zabavne, informativne in vedno aktualne prispevke.