Šport in prosti čas

5 kosov obvezne gozdarske zaščitne opreme

Gozdarska zaščitna oprema
Avtor: Draz.si

Delo v gozdu je izredno zahtevno, saj je poleg fizičnih naporov tudi dokaj nevarno. Seveda pa je za večjo varnost možno in tudi potrebno poskrbeti. Daleč od tega, da bi na gozdarje pretila le padajoča drevesa. Delavec v gozdu ravna tudi s precej zahtevnim orodjem.

Prav zato je na mestu, da opišemo nekaj obvezne gozdarske opreme. Zaščititi velja vse posamezne dele telesa in ne misliti zgolj na en kos opreme. Glava, roke, noge, trup, na vse dele pretijo nevarnosti. Pa poglejmo, katerih 5 kosov zaščitne opreme potrebuje vsak pravi gozdar.

1. Gozdarska čelada

Ko govorimo o zaščiti gozdarja, vsekakor ne moremo mimo zaščite za glavo. Na njej mora biti obvezno ves čas gozdarska čelada, ki mora biti na eni strani robustna in na drugi lahka. Takšna zaščitna oprema delavca ščiti pred padajočimi predmeti, a tudi drugače.

Gozdarska čelada Husqvarna Classic

Gozdarska čelada Husqvarna Classic – Lesoteka trgovine d.o.o.

Zelo pomembna je zaščita za oči in obraz, ki jo gozdarju nudi vizir. Ta med žaganjem drevja in vej ščiti obrazni del in oči pred drobirjem, ki leti naokoli. Ker so motorne žage izjemno glasne, je potrebno poskrbeti tudi za ušesa. In prava gozdarska čelada ima vedno na razpolago tudi kakovostne glušnike.

2. Zaščitna jakna

Kvalitetna zaščitna jakna gozdarju nudi precej udobja pri delu, a tudi zaščite. Zelo pomembno je, da vsebuje odsevnike, zaradi česar je gozdar v gozdu precej bolje opazen. Tudi barvni odtenki materiala so prilagojeni temu delu varnosti, zato so gozdarske jakne navadno kričečih barv.

Gozdarska jakna Husqvarna Functional

Gozdarska jakna Husqvarna Functional – Lesoteka trgovine d.o.o.

Če kaj, potem si delavec, ki rokuje s motorno žago in podobnimi orodji, ne želi, da bi se mu v orodje zapletel ohlapen zavihek rokava. Gozdarska jakna naj ima na tem mestu manšetne (pritisne) gumbe. Določene zaščitne jakne imajo všito še posebno zaščito, vsekakor pa je nujno, da omogočajo pretok zraka.

3. Zaščitne hlače

Ta del opreme je prav tako izjemno pomemben pri delu gozdarja. Zaščitne hlače namreč nudijo zaščito precejšnjega dela telesa, ki je precej na udaru, ob tem pa morajo biti hkrati oprijete in udobne.

Zaščitne hlače Husqvarna Technical

Zaščitne hlače Husqvarna Technical – Lesoteka trgovine d.o.o.

Zaščitne hlače se ne smejo zapletati v vejevje, prav tako morajo biti čim dlje od gozdarskega orodja. Vsekakor pa delavec v takšnih zaščitnih hlačah potrebuje dodatno zaščito v kolenskem delu, ojačitev okoli gležnjev, prezračevalni sistem, žepe in dovoljšno gibljivost v kolenskem delu.

4. Zaščitne rokavice

Zdi se, da je prav vsak kos zaščitne opreme za gozdarja enako pomemben, in prav nič drugače ne bi mogli trditi za zaščitne rokavice. Takšne rokavice morajo biti izdelane iz kvalitetnih materialov (navadno je to usnje) in se morajo rokam dobro prilegati.

Zaščitne rokavice Husqvarna Functional

Zaščitne rokavice Husqvarna Functional – Lesoteka trgovine d.o.o.

Le tako bo imel delavec v njih dober občutek in popolno kontrolo nad orodjem ter materialom, s katerim dela. Tudi zaščitne rokavice imajo navadno odsevne dele, udobne šive in določene ojačane dele.

5. Zaščitna obutev

Ni nepomembno, kaj gozdar obuje, saj je od tega odvisna njegova gibljivost na zahtevnem terenu, a tudi varnost nog, v primeru da nanje kaj pade ali pa se pripeti nesreča z žago. Tako je potrebno v tej smeri razmišljati o protiureznih škornjih in kvalitetnih gozdarskih čevljih.

Gozdarska obutev Husqvarna Technical 24

Gozdarska obutev Husqvarna Technical 24 – Lesoteka trgovine d.o.o.

Tudi slednji so seveda protiurezni in imajo vdelano zaščitno kapico za nožne prste. Prav tako je pomembno, da so visoki in s tem ščitijo sicer izpostavljene gležnje ter obenem preprečujejo vdor snega ali vode v notranjost čevlja.

Priskrbite si kakovostno gozdarsko zaščitno opremo in ostanite varni v gozdu.

O nas

Draz.si

Vsak dan je priložnost za pridobitev novega znanja. Na spletnem portalu Draz.si objavljamo poučne, zabavne, informativne in vedno aktualne prispevke.