Šport in prosti čas

Spoznajte vrste kitar: od klasične do bas kitare

Kitare
Avtor: Draz.si

Tokrat se bomo podali v svet brenkal in spoznali vse vrste kitar, med katerimi bo zagotovo takšna, ki vam bo vzbudila pozornost. Igranje kitare je namreč izjemno popularno, lahko pa jo igramo sami ali v skupini z drugimi glasbili.

Če ste morda že pogledovali proti kitaram, pa niste vedeli, katero izbrati, vam bomo v tem članku pomagali olajšati izbiro. Igranje na različne kitare poteka na dokaj enak način, a ni nepomembno, za katero se odločite takoj na začetku. Pa pokukajmo v svet brenkal.

Vse vrste kitar, ki smo jih opisali v nadaljevanju, so na voljo v glasbeni trgovini Symphony International d.o.o., kjer lahko izbirate med modeli različnih cenovnih razredov.

Povezava: https://www.symphony.si/brenkala/kitare

Klasična kitara

Klasično kitaro boste prepoznali po lepem ovalnem trupu in predvsem po treh najlonskih strunah. Klasična kitara ima sicer 6 strun, pri čemer so prve tri debelejše in kovinske. Omenjeno kitaro se priporoča začetnikom, saj je ubiranje najlonskih strun nekoliko manj naporno za prste.

Klasična kitara GEWApure

Klasična kitara GEWApure 1/4 VGS Basic (Symphony.si)

A klasična kitara nikakor ni namenjena samo začetnikom. Na to glasbilo boste igrali tudi resno klasično glasbo, kot so različne koncertne izvedbe, pa tudi klasično špansko glasbo za kitare. Kitara s tremi najlonskimi strunami je nekoliko bolj nežna z zvokom oziroma malce tišja.

Akustična kitara

Za razliko od klasične ima akustična kitara vse strune kovinske in je po tej plati precej glasnejša. Če je klasična primernejša za igranje na način, da strune ubiramo s prsti, pa je pri akustični bolj v rabi brenkanje s prsti ali drsalico. Akustična kitara je primernejša za preigravanje akordov, čeprav boste nanjo lahko zaigrali tudi kakšen solo.

Akustična kitara Yamaha

Akustična kitara Yamaha CPX 600 Old Violin Sunburst (Symphony.si)

Sama oblika kitare je dokaj podobna klasični, tako da jo v resnici od nje še najbolj razlikujejo vse kovinske strune in nekoliko ožji trup. Če še vedno niste prepričani, katero kitaro izbrati, povejmo, da je akustična kitara primernejša za v družbo in kakšno zabavo. Nanjo boste lahko igrali tudi popularne pop/rock »komade«.

Električna kitara

No, pa smo tam. Električna kitara je vsekakor sanjska izbira za marsikoga, toda pozor. Pri električni kitari boste morali dokupiti še nekaj dodatne opreme. Vsekakor boste potrebovali ojačevalec, a kar brez strahu, četudi živite v bloku. Za razliko od klasične in akustične kitare je električna povsem tiha, dokler je ne priklopite na ojačevalec.

Električna kitara Gewa

Električna kitara Gewa RC-100 Sunburst (Symphony.si)

Ti pa imajo navadno tudi izhod za slušalke, kar pomeni, da boste lahko celo v bloku na ves glas preigravali priljubljene pesmi. Na električno kitaro boste navadno igrali z drsalico in preizkušali različne zvoke, ki jih posamezna kitara ponuja. Za kaj več pa boste morali prav tako dokupiti kakšen efekt po lastnih željah. Seveda takšnega, kot ga uporablja vaša priljubljena skupina.

Elektro-akustična kitara

Smo prej zapisali, da lahko le električno kitaro priklopimo na elektriko? Tudi akustično kitaro lahko z nekaj magneti in stikali spremenimo v elektro-akustično, lahko pa takšno tudi že kupimo. Sama kitara bo še vedno zvenela enako, bomo pa dobili nove dimenzije igranja.

Elektro-akustična kitara Gewa

Elektro-akustična kitara Gewa Ovation Nylon Mid Cutaway (Symphony.si)

Priklopimo jo lahko na ojačevalec, se poigramo z zvokom, prav tako pa na ta način omogočimo tudi kvalitetno snemanje, če si to zaželimo. Ta kitara ima šest kovinskih strun, pod katerimi se nahajajo magneti, povezani s predojačevalcem.

Bas kitara

Pa za konec omenimo še bas kitaro. Bas kitaristi v glasbenih zasedbah so vedno poglavje zase. Njihove kitare so nekoliko drugačne, saj izstopajo z daljšimi vratovi kot tudi z zgolj štirimi debelejšimi strunami. Zvok bas kitare je zelo nizek, igranje nanjo pa skupini (poleg bobnov) daje ritem.

 

Električna bas kitara Gewa

Električna bas kitara Gewa RCB-100 (Symphony.si)

Če na prej omenjene kitare igramo na enak način, z akordi ali ubiranjem strun, pa enaki akordi tu seveda ne pridejo v poštev. Igranje bas kitare je vsekakor posebno na svoj način, glasbenik pa mora sčasoma dobiti tudi »uho« za igranje nanjo. In da ne bo pomote, bas kitara je lahko tako akustična kot električna.

O nas

Draz.si

Vsak dan je priložnost za pridobitev novega znanja. Na spletnem portalu Draz.si objavljamo poučne, zabavne, informativne in vedno aktualne prispevke.