Šport in prosti čas

5 napak pri nakupu otroškega kolesa

Napake pri nakupu otroškega kolesa
Avtor: Draz.si

Izbira otroškega kolesa se zdi preprosta, vendar pa se lahko brez nekaterih osnovnih informacij pri nakupu precej namučimo in na koncu izberemo napačen model ali velikost kolesa. Pomembno je, da se pred nakupom pozanimamo vsaj o osnovnih napotkih, ki nam bodo pri iskanju pravšnjega kolesa zagotovo koristili.

Pri nakupu pa se morate izogniti najpogostejšim napakam, ki jih kupci naredijo, ko kupujejo prvo ali novo kolo za svojega otroka. Katere so torej najpogostejše napake, ki se jim morate izogniti?

1. Nakup otroškega kolesa brez prisotnosti otroka

Velikost in model kolesa morata biti primerna za otrokovo višino. Če boste otroško kolo kupovali sami, boste zelo verjetno izbrali preveliko ali premajhno kolo in tako otroku naredili veliko škode. Otrok mora biti prisoten, da kolo preizkusi in se z njim malce zapelje. Le tako boste lahko videli, ali vaš malček sploh doseže pedale ali ne, ter preverili, kako se s kolesom vozi.

Poganjalec woom

Poganjalec woom je odlična izbira za pripravo na kolesarjenje. Na voljo v športni trgovini Extreme Vital.

Veliko specializiranih prodajaln ima na voljo posebno tabelo, ki vam bo pomagala pri nakupu, saj je potrebno upoštevati starost otroka in njegovo velikost. Omenjeni meri vam povesta, kolikšen mora biti premer koles. Premer koles, ki so primerna za mlajše otroke, se gibljejo med 30 cm in 40 cm. Seveda pa je potrebno upoštevati tudi razvoj otroka, saj so določeni otroci pri svoji starosti bolj motorično sposobni kot drugi.

2. Nakup pretežkega kolesa

Če se odločite za nakup kolesa brez otroka, se lahko zgodi, da boste domov prinesli pretežko kolo. Jeklena kolesa na primer so precej težja kot tista iz aluminija, zato je priporočljivo, da prodajalca povprašate, kateri material je najlažji.

Dandanes so dobra kolesa izdelana iz zelo lahkih materialov, ki otroku olajšajo vožnjo. Zato je dobro, da se odpravite v specializirano trgovino, kjer boste zagotovo našli kolo primerne teže, ki otroku ne bo povzročalo preglavic med vožnjo.

3. Kupovanje kolesa v velikih veleblagovnicah

Kupovanje kakršnegakoli kolesa v velikih trgovskih centrih nikoli ni najbolj priporočljivo. Tam običajno ni primernega osebja, ki bi vam znalo pomagati in bi vas usmerilo k nakupu primernega kolesa za vašega otroka.

Otroško kolo Scott Contessa 16

Otroško kolo Scott Contessa 16″ za malčice od 4 do 6 let. Na voljo v športni trgovini Extreme Vital.

Najbolje je, da se odpravite v specializirano trgovino s kolesi, kjer vam bodo znali pomagati pri izbiri in tako boste zagotovo kupili optimalno kolo za svojega malega nadobudneža. Ena izmed takšnih trgovin je denimo Extreme Vital, ki je dostopna na štirih lokacijah – v Ljubljani, Mariboru, Radovljici in Škofji Loki.

4. Nakup večjega kolesa, da bo čim dlje uporabno

Ta napaka je izredno pogosta in tudi precej nevarna. Velika napaka je, če želite svojemu triletnemu otroku kupiti kolo, ki bo za otroka uporabno 4 ali 5 let. V prvi vrsti se morate zavedati, da vaš otrok kolesarjenja ne obvlada, saj se je šele začel učiti. Če se na kolesu ne bo dobro počutil, bo zagotovo izgubil zanimanje za vožnjo s kolesom ter zaupanje vase.

Vsaka starost otroka ima točno določeno priporočljivo velikost, ki jo morate upoštevati, če želite, da bo vaš malček užival v kolesarjenju.

5. Nakup najcenejšega kolesa

Poceni kolo vas bo na koncu zagotovo stalo več. Ko kupujete kolo, nikoli ne smete gledali le na ceno. Razmišljati morate o tem, da je nakup kolesa naložba. Če boste kupili prepoceni kolo, ki bo imelo slabe komponente, boste na koncu morali opraviti več popravil, kar vas bo čez čas stalo več, kot če bi kupili malce dražje in zato tudi boljše kolo.

Otroško kolo Scott Scale Jr 20

Otroško kolo Scott Scale Jr 20″ za mlade gorske kolesarje. Na voljo v športni trgovini Extreme Vital.

Kolo je nekaj, kar bo vašemu otroku prineslo ogromno koristi. Večini staršev ni problem kupiti najnovejše igralne konzole, ko pa razmišljajo o nakupu kolesa, želijo kupiti najcenejšega. S kolesom se bo vaš otrok zabaval in gibal, zato mora biti dovolj kakovostno.

Če si želite, da bo otrok na kolesu užival in pridno nabiral kilometre v vožnji na svežem zraku, morate poskrbeti, da kupite kolo, ki se mu bo popolnoma prilegalo. Zapomnite si, da je učenje vožnje s kolesom eden prvih večjih dosežkov za vašega otroka in ravno zato mora imeti na voljo kolo zadostne kakovosti.

O nas

Draz.si

Vsak dan je priložnost za pridobitev novega znanja. Na spletnem portalu Draz.si objavljamo poučne, zabavne, informativne in vedno aktualne prispevke.